WORDCAMP EUROPE | שיחה עם מייסד WordPress

מאת   אטי הדר
6 ביוני 2020

המשך הסקירה שלנו מכנס WordCamp השנתי הגדול של קהילת וורדפרס באירופה

את הערב הראשון של הכנס סגר האיש והאגדה, Matt Mullenweg, המייסד של וורדפרס ואוטומטיק ונותן ההשראה הראשון והראשי לכל הקהילה הענקית הזו.

הסשן הזה הוא למעשה שיחה פתוחה עם מתיאס, המעצב הראשי של פרויקט גוטנברג. גוטנברג הוא עורך הבלוקים החדש של WP, אחד הכלים החזקים והמשמעותיים ביותר היום (בקרוב נכתוב בהרחבה על הכלי הנהדר הזה, שכבר הוטמע אצלנו בכמה אתרים). גוטנברג משמש למעלה ב- 45 מיליון אתרים, וכמעט 100 מיליון פוסטים נערכו איתו עד כה. נתון מדהים יחסית לכלי חדש!

WordCamp Europe 2020

השיחה התחילה מהתחושות של מאט סביב קיום הכנס הבינלאומי המקוון הראשון, שהוא למעשה הגדול ביותר, פי 3 מכנסים רגילים. מאט הדגיש את הגמישות והאדפטיביות של כל ה Eco System של וורדפרס למצב החדש.

הזדהיתי מאד עם התחושה הזו, כי גם החברה שלנו התאימה את עצמה לתקופת ה Covid19 וללא ספק העובדה שהתשתית הטכנולוגית שלנו היא וורדפרס הקלה עלינו מאד.

בשבוע הספציפי של הכנס, כשארה"ב עולה כמעט באש המהומות על רקע הגזענות, מאט הודה שקשה לו לשמור על פרופיל תקשורתי גבוה כמו שהוא רגיל והוא אפילו התנתק מטוויטר לזמן מה. "במקום לדבר עברתי למוד של הקשבה" הוא אומר "אני רוצה להקשיב ולהרגיש איך וורדפרס יכולה לתרום למצב הקיצוני שיש כרגע".

בשיחה על המצב הנפיץ בארה"ב כרגע (מהומות יוני 2020) מאט הזכיר שהאתרים הגדולים של המחאה נגד גזענות מבוססים כולם על WP כמובן. ושמח מאד ש WP יכולה לסייע במאבקים על ידי נתינת הפלטפורמה שעוזרת לגייס תרומות, לחזק את הנוכחות הדיגיטלית של ארגונים ולקדם אותם אורגנית טוב יותר, מה שמגביר את השינוי והמהיפכה שהארגונים האלה מקדמים ובכך משפר את האנושות.

חשיפה של החידושים ב WP 5.5

בהמשך השיחה ראינו סרטון שחשף את עיקר החידושים הוא בעורך של WP, שהעבודה עליו נמשכה גם בתקופה הזו.
וכדי לגרום לי אישית לחייך, כל הדוגמאות של הטקסטים היו מתוך אליס בארץ הפלאות, הספר המכונן של חיי (:

אחרי כל ההדגמות חייבת לומר שיש בהחלט למה לחכות. הממשק נראה חלק יותר ועובד מצוין עם כמה חידושים ממש מפתיעים (כמו זום אוטומטי לתמונות וחיתוך שלהן ישירות בתוך העורך. וואו. זה נראה ממש שימושי).

WordCamp Europe 2020
WP 5.5

שאלות ותשובות עם מייסד וורדפרס:

החלק האחרון של שהיחה היה שאלות ותשובות בצ'אט עם מאט.

שאלה: מה הכי מטריד אותך בקהילה של WP?
תשובה: דאגה בסיסית לבריאות ולביטחון של הקהילה. כבר בפברואר בוטל WordCamp Asia ומאט שמח מאד שזה קרה, כי הוא ועוד מאות אנשים היו עלולים להידבק ולהפיץ את הווירוס בכל העולם.
בנוסף, בתקופה הזו הורגשה האטה בקצב הפיתוח (התרומה) של הקהילה ל WP. התקווה היא שתהיה התאוששות במהרה והקהילה תחזור לעבוד בקצב המקורי על הקוד הפתוח.
מצד שני, דווקא איקומרס ובניית אתרים צומחים ב 20-30% בתקופה הזו, מה שעוזר לכלכלה ולעסקים קטנים לשרוד.

שאלה: נראה ש WP הולכת ונעשית מונופול. האם טוב שאין לה כמעט מתחרים?
תשובה: מאט דווקא מרגיש שיש הרבה תחרות מצד חברות מסחריות מצליחות מאד (הזכיר את שופיפיי, סקוורספייס, מג'נטו, אדובי, וויקס ועוד). נכון שנתח השוק של וורדפרס עדיין גדול בצורה משמעותית משל כל המתחרים, אבל זה לא עושה אותה מונופול. WP לא עונה להגדרה של מונופול מבחינת השיטה והצורה שבה היא עובדת. WP מבוססת על מתנדבים שמפתחים ומשפרים אותה. היא עובדת בשיטה של מזלג – פיצולים של פיתוחים עצמאיים. ממש לא כמו חברה אחת חזקה ששולטת על התהליך. על המחיר, על התחרות נגדה. בנוסף, הרישיון של WP כקוד פתוח הוא GPL, כלומר בדיוק ההיפך ממונופול.

אם תרצו לפתח אתרים בעשור או שניים הקרובים, כדאי שתלמדו לעשות את זה על WP.
זו סביבה שתמשיך להיות בטוחה, להתעדכן אוטומטית, יהיו תמיד מפתחים רלוונטיים ולא תהיה לבד מול הקוד. במקום לפתח עוד ועוד פתרונות מקבילים נקודתיים וליצור כפילות, עדיף לשתף פעולה ולתרום לסביבה המשותפת.

שאלה: האם כל השכלולים האלה, שהופכים את הפיתוח לתהליך פשוט יותר, לא יצמצמו את כמות העבודה למפתחים?
תשובה: בדיוק להיפך. אמנם השכלולים יוצרים קיצורי דרך ועצמאות גדולה יותר של עסקים, אבל כמות האתרים שנבנים, כמות הלקוחות הפוטנציאליים, נתח השוק הכללי של הפלטפורמה – כל אלה רק גדלים, כך שזה מתקזז עם מי שיפתח ללא עזרת מפתחים.

שאלה: האם התחרות מצד שופיפיי מדאיגה אותך?
תשובה: שופיפיי מתרחבת, היא כבר מפעילה 2.1% מהאתרים בעולם (WP בין 30-40%). אבל היא חברה בטכנולוגיה סגורה (propriety) בלי קהילה, בלי קוד פתוח. הכיוון היותר נכון להתחזקות בשוק הזה בעיניי מאט הוא חברות שמבוססות על הקוד הפתוח והחופש של הקהילה התורמת, אבל גובות תשלום על שירותי הפרימיום שלהן (כמו yoast או WooCommerce), אבל עדיין תורמות חזרה לקהילה ומגדילה אותה ולא מתחרה בה אלא מתחברת אליה. את המודל הזה יהיה הרבה יותר קשה לנצח. זה הדור הבא שצריך לחנך.

מה לקחתי מההרצאה הזו?

  • אהבתי את התפיסה של מאט לגבי השינויים. שינוי לא עובד בקו ישר, לפעמים הולכים אחורה ולפעמים הצידה, אבל השינוי קורה לבסוף כי אי אפשר לעצור אותו.
  • למרות הנתונים המדהימים והחידושים האינסופיים, נשמרת כל הזמן בשיחה הזו נימה של ענווה וחוזר המשפט "We still have a lot to improve". בעיניי זה מרשים (כי יש פה הרבה עבודה להתגאות בה) וגם מתאים לרוח של קהילת WP.
  • WP עובדת באפקט של גלגל כוח- קשה להניע אותו, אבל ברגע שהנעת המומנטום לצידך.
    יותר משתמשים>> יותר מפתחים>> המוצר משתפר וחוזר חלילה.
    המידע, הלמידה, השכלולים- הכל כבר כאן.
  • עצת זהב שחילק מאט: תחשבו איפה יהיה הערך בעתיד, בעוד 10 שנים. אם עד אז כל אחד יוכל להקים אתר בקליק, צריך להיות מוכנים לאתגרים האחרים שמסיב להקמה: הבאת משתמשים לאתר, פונקציונליות מיוחדת שלא ניתן להוסיף בקליק, עיצוב מיוחד וכדומה. התחילו ללמוד את היכולות האלה (וכמו תמיד- גם מאט ממליץ להוסיף ללימודים מנה של ג'אווה סקריפט). קוסטומיזציה קלה יותר רק מכפילה את הצורך ביצירת אתרים מעוצבים, איכותיים, מורכבים.
  • מסקנה כללית על המצב: השינוי ממפגש פנים אל פנים לווירטואלי היה קורה כנראה בכל מקרה, המצב הנוכחי רק האיץ אותנו 5 או 10 שנים לתוך העתיד. זה יכול לעשות רק טוב אם נדע להתאים את עצמנו.

ציטוט מעולה שסוגר את הערב:

הנדיבות הרדיקלית היא הפתרון להרבה מהבעיות ברשת ובעולם בכלל

הכנו גם סיכום של כל ההרצאות הכי מעניינות מ WordCamp Europe 2020

0

אטי הדר

עוד בנושא:

שיווק באמצעות בלוג: 9 עובדות + בונוס (פוסט חגיגי ליום הבלוגים השנתי)

אתרים שיווקיים שמטפחים ומשקיעים בבלוגים שלהם יקבלו יותר תנועה ושיפור תוצאות עסקיות בהתאמה. אספנו כמה עובדות מרכזיות שיעזרו לך לחזק את הבלוג

המשך קריאה
טפסים באתר- עשה ואל תעשה

איך מתכננים ומעצבים טופס ידידותי למשתמש, כזה שעושה חשק למלא? מיני קורס עם כל הסודות

המשך קריאה
10 השאלות שצריך לשאול לפני תחילת הקמת אתר

הפוסט הזה חושף את תהליך החשיבה שלנו באפיון אתר חדש, ויעזור לכם להגיע מוכנים יותר לתהליך

המשך קריאה
WordPress 5.5: כל החידושים והשיפורים ולמה זה צריך לעניין גם אותך

הגרסה החדשה של WordPress סוף סוף בחוץ. תמצאו כאן את כל העדכונים לגבי השינויים והשיפורים שהיא מביאה באבטחה, מהירות ואופטימיזציה למנועי חיפוש.

המשך קריאה
לבנות או לא לבנות? למה כל כך קשה להחליט להקים אתר? 5 שאלות קשות עם תשובות קלות

מה יכול לעזור לך להחליט אם מתאים לך להקים אתר? האם עדיף אתר או פייסבוק ורשתות חברתיות?

המשך קריאה
התאמת האתר למובייל: הרבה מעבר לעיצוב רספונסיבי. טיפים מעשיים

טיפים ללעיצוב ו UX מותאמים למובייל. איך מוודאים שהאתר שלך רספונסיבי ומתוכנן נכון לשימוש ממכשירי מובייל?

המשך קריאה

הוספת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.