לבנות או לא לבנות? למה כל כך קשה להחליט להקים אתר? 5 שאלות קשות עם תשובות קלות

מאת   אטי הדר
31 באוקטובר 2020

האם צריך אתר?

לא פעם, ובתקופה האחרונה אפילו יותר מתמיד, מגיעות אלינו פניות להתייעצות סביב שאלה מאד לא פשוטה: האם העסק שלי באמת צריך אתר עכשיו?
בשיחות האלה עולות התנגדויות מאד טבעיות של בעלי עסקים וחברות שמהססות לעשות את הצעד ולהתחיל בתהליך.

השנתיים האחרונות, עם קורונה מצד אחד ותקלות עולמיות מצד שני, הוכיחו מעל לכל ספק שעסק ללא אתר הרבה יותר פגיע כלכלית (ניתוח של מחקרים על עולם הדיגיטל מהחודשים האחרונים משקף את זה בצורה ברורה), ומי שהשכיל לבנות נכס דיגיטלי חזק עם תשתית טובה ואיכותית, בין אם זו חנות, אתר תדמית או אתר תוכן, נפגע הרבה פחות. ועדיין, פיתוח אתר הוא פרויקט יקר ודורש גם משאב של זמן ולכן ההתלבטות מאד טבעית.
נכון שלרוב אנחנו מצליחים להרגיע את הפונים ובדרך כלל זו התחלה של ידידות מופלאה שבסופה אתר מעולה כמו שאתם יכולים לראות כאן. אבל השאלות האלה מטרידות הרבה בעלי ובעלות עסקים ויש מקום לענות עליהן גם כאן בבלוג כדי להקל על המתלבטים.

נעשה את זה דרך סדרה של 5 היסוסים נפוצים, והתשובות אליהם.

היסוס #1: "לא צריך אתר, כולם נמצאים רק ברשתות החברתיות"

ההתלבטות מובנת: אתר דורש השקעה של זמן, כסף ואנרגיה. דף בפייסבוק או פרופיל באינסטגרם יכולים להיות מוכנים תוך שתיים וחצי לחיצות. אבל זו לא סיבה מספיק טובה לוותר על אתר.

השימוש ברשתות החברתיות בלבד לצורך קידום ושיווק העסק שלך, משמעותו לתת את המפתחות של הרכב שלך למישהו זר ולתת לו לנהוג ולקבל החלטות במקומך. הרשתות הן פלטפורמה צד ג'. אנחנו נתונים לחסדי הבעלים שלה ולגחמות שלהם.

כל קריסה של כמה שעות (כמו שקרה באוקטובר 2021 ולא בפעם הראשונה או האחרונה) היא תזכורת כואבת לאבסורד הזה.

אמנם גם פייסבוק וגם אינסטגרם מאפשרות הקמת חנות אצלן, אך החנות הזו חייבת להתממשק לאתר איקומרס ואינה עצמאית. כך שגם אם מעוניינים למקסם את העבודה דרך הרשתות, עדיין צריך אתר.

ברשתות החברתיות לא חסרות דוגמאות להפתעות לא נעימות:

בניתם ערוץ נפלא ביוטיוב. התחלתם להרוויח ממנו, הרגשתם נפלא ואז גיליתם שמנגנון התגמול והקידום של יוטיוב התהפך לרעתכם.

בעלי עסקים השקיעו הון ומאמץ כדי להגדיל את כמות הלייקים בפייסבוק, רק כדי להתעורר בוקר אחד ולגלות שלצוקרברג יש רעיון חדש: לא עוד חשיפת הדפים העסקיים על בסיס הלייקים אלא אלגוריתם שמשתנה על פי הקפריזות שלו ובעיקר על פי האינטרס הכלכלי של פייסבוק.

קבוצות ענק של מאות אלפי אנשים שהרוויחו הון מפייסבוק נסגרות בלי התראה מוקדמת ומשאירות את בעליהן חסרי כל.

דפים באינסטגרם ובפייסבוק נפרצים, חשבונות נחסמים בין לילה, נעלמים. לפעמים המדיניות לא ברורה ואנחנו עומדים מול שוקת שבורה אחרי כל המאמץ שהשקענו.

כמובן שחשוב ונכון להשתמש ברשתות החברתיות ולנצל את החשיפה שהן נותנות והקהילה שנוצרת בהן. הרשתות הן חלק בלתי נפרד מהשיווק בדיגיטל, אבל לא תחליף לאתר, שהוא הציר המרכזי של שיווק העסק שלנו, ציר שאליו ננתב את התנועה מתוך הרשתות, על מנת להיות בשליטה מלאה על חוקי המשחק, התוכן והקידום. המכס הנוסף שלנו הוא רשימת התפוצה שלנו (אימייל או סמס). הנכסים האלה הם לא דירה שכורה אלא ארמון בבעלותנו.

מאותה סיבה של שליטה, מומלץ לוודא שהאתר שלנו בנוי על קוד פתוח ולא במערכת סגורה ששוב מותירה אותנו ללא שליטה במידה ונרצה לגדול/לזוז/להתממשק למערכות אחרות בעסק/לייצא תוכן למערכת חזקה יותר או לשנות תשתית. ודאו שהאתר יושב על אחסון שלכם, במערכת פתוחה לתכנות ושינוי עתידי, לא תלויה בתבנית או בשירות חודשי.

אתר או רשתות חברתיות?

היסוס #2: "העסק שלי מצליח גם בלי אתר"

האמיתות של ההצהרה הזו נעוצה בהגדרה שלך להצלחה. לכן כדאי לבדוק:

  • האם מגיעות אליך שיחות חוזרות ונשנות לגבי אותו מידע והן מבזבזות זמן יקר בעסק?
  • האם נכון לך לענות שוב ושוב (ושוב) לאותן שאלות באופן אישי? או שאולי עדיף לפרסם את התשובות באתר שלך, מה שישאיר לך יותר זמן לשיחות מכירה אמיתיות, לניהול העסק או פשוט ישאיר לך יותר זמן פנוי?
  • איך העסק שלך מייצר כרגע לידים (פניה של לקוחות פוטנציאליים)? האם העסק מקבל את הכמות המקסימלית של הפניות שחלמת עליה? סביר להניח שלא (: כמה נפלא היה לסגור עוד עסקה או שתיים ביום/שבוע/בחודש?
  • מה אם היו נחסכות ממך שיחות מכירה "קרות", או מפגשי נטוורקינג אינסופיים? מה אם הלקוחות היו פשוט פונים אליך? בלי אתר זה אמנם אפשרי, אבל אתר מגדיל את הסיכויים משמעותית, כל עוד המידע הנכון שהלקוחות שלך מחפשים נמצא שם.
  • בנוסף, כדאי לבחון איך העסק שלך ערוך למצבי משבר ותוקפות קיצון כמו הקורונה. האם יש לך אפשרות לשמור על ההכנסות גם במצב של ריחוק חברתי? או של משבר כלכלי שיימשך עוד זמן רב אחריו?

היסוס #3: "אנשים אוהבים לקנות ולעשות עסקים עם אנשים, לא עם אתרים"

הרתיעה הטכנולוגית ודעתך האישית על האינטרנט פחות משנה. כן חשוב מה הלקוחות שלך מחפשים ואיפה הם נמצאים. גם הלקוחות הפוטנציאליים שלך נכנסים לרשת כדי למצוא מידע לגביך ולגבי המתחרים שלך.

67 אחוז מהחלטות הרכישה של צרכנים מושפעות מהדיגיטל. קישור למחקר

אם היו מזמנים אותך לחדר עם כל המתחרים שלך כדי להציג את העסק, היית עונה בסירוב? זו בדיוק המשמעות של לא להיות נוכח עסקית באינטרנט. הלקוח אפילו לא יודע שהעסק שלך קיים.

היסוס #4: "אין לי זמן לטפל בזה"

נכון. הקמת אתר דורשת פניות מסוימת והשקעה של זמן ומחשבה. הרבה ממנה יעשו בשבילך צוות האפיון, הפיתוח והעיצוב.
אם העסק שלך מעסיק אותך עד כדי כך שאין לך זמן לפרויקט כל כך חשוב כמו אתר, הוא חייב להיות רווחי מאד. וזה אומר שיש לך אפשרות להעסיק אנשי מקצוע כדי שיקימו עבורך את האתר וייקחו אותך לרמה הבאה.
אם העסק מדשדש והאתר יכול להזניק אותו, קשה לחשוב על משהו יותר נכון להשקיע בו זמן. יש הרבה דברים שאפשר לעשות לבד בתהליך באמצעות הדרכה או לימוד עצמי.

היסוס #5: "אין לי תקציב לאתר"

אתרים מגיעים בכל מיני היקפים ותקציבים. החל מאתר בסיסי וראשוני (ומן הסתם מעט חובבני) בעלות אפסית, ועד לרולס רויס של האתרים לבעלי ממון. גם אם אין לך תקציב ללכת "עד הסוף" ולבנות עם החברה הכי מעולה בסביבה (אנחנו כמובן!), זו לא סיבה לוותר. אפשר לצמצם בתכולה ולבנות את האתר בהדרגה לאורך זמן, כך שהוא יגדל יחד עם העסק שלך. אפשר גם לבחור פלטפורמה חינמית או חצי-חינמית שתספיק לשלב הראשוני כאתר זמני ולחזור אלינו להקמה של אתר יותר מקצועי אחרי שהעסק יגדל קצת וההשקעה תצדיק את עצמה.

מה לקחת?

כל ההתנגדויות האלה, שחלקן אולי מוכרות לך, טבעיות ולגיטימיות לחלוטין. אבל אם העסק שלך רוצה לעשות קפיצת מדרגה משמעותית ולהיות חסין יותר למשברים עולמיים ולתנודות עסקיות, כדאי להתייחס לאתר כהשקעה בתשתיות. מדובר בבסיס עסקי עצמאי, בידיים שלך, שיכול לעשות את ההבדל בין עוד עסק להצלחה, בין לופ אינסופי של שיחות מיותרות לעסקאות ממוקדות ויותר זמן פנוי לעסוק במה שעושה לך טוב.

אם ההרגשה שלך היא שזה "גדול" עליך, הפתרון ברור: למצוא פרטנרים טובים שילוו אותך יד ביד, יתנו עצות טובות ויחסכו ממך כאב ראש בדרך לאתר נהדר.

במידה ועדיין יש לך היסוסים או התנגדויות, התגובות כאן למטה פתוחות וכמובן נשמח לענות על כל שאלה או היסוס (אפשר כמובן גם לפנות בפרטי info@etyhadar.com)

3

אטי הדר

עוד בנושא:

6 רמות בדיקת QA שחברת הפיתוח שלך צריכה לבצע עבורך

צ'קליסט שיעזור לך להבין האם האתר החדש שלך מוכן להמריא או האם האתר הישן שלך זקוק לשיפוץ ושדרוג ומה חסר לו כדי להיות מקצועי

המשך קריאה
בקרוב: גוגל תיתן עדיפות לאתרים בעלי חווית משתמש UX טובה יותר

גם בגוגל לקחו את המושכות לידיים ועשו צעד משמעותי בכיוון שיפור עולם הדיגיטל: עדיפות לאתרים עם חווית משתמש UX ועיצוב טובים יותר

המשך קריאה
אסטרטגיות להגדלת מעורבות גולשים באתר

בפוסט הזה נשתף כמה טיפים מצוינים להשיג יותר מעורבות מבקרים באתר. טיפים שכדאי ליישם בהקדם כדי להשיג את המטרות של הנכס הדיגיטלי שלך

המשך קריאה
שיווק וחווית משתמש – 4 נתונים מעניינים ומה אפשר ללמוד מהם כדי לשפר עכשיו את האתר שלך?

כמה סטטיסיקות והמסקנות שאפשר להסיק מהן וליישם כבר היום כדי לשפר את האתר שלך

המשך קריאה
אבטחת אתרים: 7 צעדים שכדאי לבצע היום כדי להגדיל הסיכוי של האתר שלך להיות חסין נגד פריצות

7 צעדים לאבטחה טובה יותר של אתר, כדי להקטין את הסיכוי להיפגע במתקפה הבאה

המשך קריאה
הנורמלי החדש: 3 מחקרים חדשים ומה אפשר ללמוד מהם על עסקים בדיגיטל בתקופת Covid19

ניתוח של 3 מחקרים חדשים, בינלאומיים ומקומיים, עם תובנות לגבי אסטרגיות להתמודדות, הסתגלות והצלחה של עסקים דיגיטליים בתקופת הקורונה

המשך קריאה

יש 3 תגובות

  1. אנדי

    מעניין מאוד. תודה על המאמר.

  2. יפעת חן כהן

    פוסט מעולה ולגמרי במקום,
    תודה רבה!

  3. דניאלה

    פוסט בהחלט חשוב ביותר לכל מי שנמצא בהתלבטות הזו. מסכימה מאוד שאתר (וניוזלטר) הם אלמנטים בסיסיים וחשובים שאסור לוותר עליהם. הסתמכות על רשתות חברתיות בלבד היא לא פחות ממסוכנת.