בקרוב: גוגל תיתן עדיפות לאתרים בעלי חווית משתמש UX טובה יותר

ההכרזה האחרונה של גוגל על עדיפות לאתרים שהעיצוב וה UX שלהם טובים יותר היא מהפכה שכולנו חיכינו לה!

יש מעט דברים יותר גרועים לאתר מחוויית משתמש גרועה. אתר שתהליך הגלישה מקרטע או מבולגן, אתר שנטען באיטיות והתוכן בו לא מאורגן בצורה נוחה, אתר שהעיצוב שלו לא מדויק ולא נעים לעין, אתר שמתפקד רע במוביילכל אלה תופעות מתסכלות, שמקשות על המשתמשים למצוא את מה שהם מחפשים וגורמות להם לעזוב מהר יותר את האתר ולא לבצע את מה שרצינו. גוגל שואפת לדרג כמו המשתמשים ולדרג גבוה יותר את האתרים שהם אוהבים. לכן חשוב לה להוסיף לנוסחת הדירוג יותר נקודות למי שכן משקיעים ב UX, ולהיפך. להוריד בדירוג את מי שלא טורחים.

עכשיו, סופסוף, גם בגוגל עשו צעד משמעותי בכיוון שיפור עולם הדיגיטל:

במאי 2020, כחלק מהכרזה על best practices חדשים (כלומר על שיטות עבודה מומלצות), גוגל הכריזה שהיא מתחילה להכניס לחישוב שלה פקטורים של ממשק וחווית משתמש. גם בתוצאות החיפוש שלה בדסקטופ וגם בתוצאות ה – top stories במובייל.

מה המשמעות של הכרזה כזו?

לא עוד תוצאות שלוקחות בחשבון רק את הרלוונטיות של התוכן למילות החיפוש, אלא אופטימיזציה שגם תעזור לכל עולם האינטרנט להיות מקום נעים יותר לכולם.
זה אומר שמעכשיו, אפילו יותר מתמיד, אתרים ידידותיים למשתמש ומעוצבים היטב יהיו בעלי חשיבות גבוהה יותר ודירוג טוב יותר מאחרים.

מה כולל ה UX מבחינת גוגל?

פקטור ה UX החדש ישלב נתונים כמותיים הקשורים למהירות הטעינה, הרספונסיביות של האתר והעקביות של העיצוב, יחד עם קריטריונים כמו חוויית גלישה ידידותית יותר במובייל, גלישה מאובטחת, HTTPS והימנעות מפופאפים ואלמנטים אחרים שמרגיזים את הגולשים (בקרוב פוסט חדש שלנו בנושא פופאפים – מתי מומלץ להשתמש ומתי עדיף להימנע). הכל כדי לספק מידע יותר מלא לגבי ה UX של האתר ולתת לו בהתאם משקל בדירוג האתר.

איך גוגל תנתח ותעבד את המידע הזה?

מדובר בתהליכים מאד טכניים, שלא את כולם גוגל חושפת מן הסתם, אבל ממה שכן נחשף בינתיים, הבסיס שלהם הוא מדידה של מהירות התגובה ושל המעורבות (engagement) של הגולשים מול הדף שאליו נכנסו. גוגל מעוניינת לקדם יותר דפים שנטענים תוך 2.5 שניות לכל היותר, ובנוסף היא תיתן ניקוד גבוה יותר לאתרים שבהם המשתמש יכול ליצור אינטראקציה עם התוכן בתוך 100 מיקרו שניות. מדידה נוספת היא של עקביות העיצוב והיציבות שלו לאורך האתר.

אופטימיזציה של מילות החיפוש והתוכן – מה איתה?

אמנם גוגל הדגישה שלפי מחקר פנימי שלהם אנשים מעדיפים חווית משתמש ידידותית (דה הא! זה לא מובן מאליו כבר?) והיא תעשה את השינוי כדי שהתוצאות ישקפו את ההעדפה הזו, אבל ממש לא מדובר בביטול האינדוקס כפי שהיה עד כה. גוגל עדיין תדרג את האתרים קודם כל לפי התוכן והמידע שיש בהם. עם זאת המסר החדש ברור:

Great page experience doesn’t override having great page content. However, in cases where there are many pages that may be similar in relevance, page experience can be much more important for visibility in search

כלומר ה UX לא יכול לבוא במקום תוכן טוב, אבל אם יש כמה עמודים בעלי רלוונטיות דומה, יהיה יתרון לאלה שה UX שלהם טוב יותר.

מתי זה קורה?

לשינוי ייקח זמן, בין השאר בגלל משבר ה COVID19, וגוגל תיתן התראה של מספר חודשים לפני שיתחילו להוריד אתרים בדירוג.

מה לגבי AMP?

למי שעוקב ומכיר, זו כבר תקופה ארוכה שגוגל נותנת יתרון לאתרים מותאמים למובייל לפי פרוטוקול שלה, שנקרא Accelerated Mobile Pages) AMP). הבעיה היא, שזו שיטה מוגבלת בחוויתיות שלה, שמשאירה את המשתמשים בתוך הסביבה של גוגל ולא מציגה את האתר במלואו יכולותיו כפי שעוצב למובייל, אלא רק מעין גרסה רזה שלו. שיטה שגורמת לתסכול אצל בעלי אתרים שלא מעוניינים בגרסה החלקית של גוגל אלא בחוויית מובייל רספונסיבית מלאה. ההכרזה של גוגל לגבי השינויים הצופיים כוללת גם סופסוף את ביטול הדרישה ל AMP. זה משמח ביותר, אבל כמובן דורש אתר מותאם למובייל מראש. אחרת הדירוג ייפגע ביותר. כלומר המובייל קריטי, אבל גוגל לא כופה עלינו יותר איך להתאים את האתר.

מה לקחת מזה?

הקונפליקט העתיק בין המעצבים למקדמים כנראה מגיע לשלב חדש ומעניין. לא עוד ויתור על נוחות ומראה לטובת SEO אלא שילוב חדש של שני ההיבטים.

אם תכננת לבנות או לחדש אתר בחודשים הקרובים, כדאי להכין אותו מראש לשינוי הצפוי באופן הדירוג ולוודא שהצוות שמקים את האתר (המאפיינים, המעצבים, המפתחים וכמובן אנשי ה UX) מבינים את משמעות השינוי ויודעים לבנות אתר שחווית המשתמש בו אופטימלית ועדיין הוא מותאם לקידום. זה לגמרי אפשרי.

על השילוב בין UX ל SEO תוכלו לקרוא במאמר SEO vs UX אוהבים או אויבים?

אם תרצו להתחיל להכין את האתר שלכם לקראת השינוי הצפוי, כדאי להמשיך מכאן לפוסטים הבאים שמרחיבים על UX, חווית המשתמש ועיצוב נכון של אתרים:

ועוד מדריכים ומאמרים נוספים שלנו תמצאו כאן מדריכים לשיפור ה UX באתר

תשובות לשאלות שעלו בעקבות הפוסט:

נשאלנו למה הכוונה במדידה של אינטראקציה?

גוגל לא מגלה את כל השיטות למדוד את הנתון של האינטראקציה, אבל יש כבר כמה רמזים:

1. מדד אחד מאד חשוב הוא הזמן שלוקח לעמוד להגיע ל LCP (Largest Contentful Paint) כלומר להגיע לחלק שבו התוכן המשמעותי ביותר בעמוד נמצא. זה יכול להיות הסליידר או הוידאו בראש העמוד, הטקסט הראשון וכו' (אבל לא תמונת רקע שהיא רק שכבה, משל צבע, או תפריט למשל).
אלה המדדים שנשאף אליהם:

LCP SEO
מתוך https://web.dev/

2. מדד שני הוא המדד שנקרא First Input Delay) FID)  כלומר לא הזמן שלוקח לתוכן ה"פסיבי" של האתר להיטען, אלא הזמן שלוקח למשתמש ליצור אינטראקציה כלשהי עם העמוד (אינטראקציה יכולה להיות לחיצה על קישור או כפתור, פתיחה של חיפוש, גלילה וכו').
אלה המדדים שנשאף אליהם:

FID SEO
מתוך https://web.dev/

לפרטים הטכניים על השינוי הצפוי:
https://developers.google.com/search/docs/guides/page-experience#signals

לעדכונים ישירות מבלוג המפתחים:
https://blog.chromium.org/2020/05/introducing-web-vitals-essential-metrics.html

5

אטי הדר

עוד בנושא:

תמונות לאתר: מדריך לחיפוש, בחירה ושילוב תמונות שמשפרות עיצוב, תוכן, UX וגם SEO

לתמונות חשיבות עליונה בהצלחה של האתר. אבל איך מוצאים תמונות נכונות? איך מתאימים אותן? כל מה שצריך לדעת על בחירת תמונות לאתר

המשך קריאה
גוגל אנליטיקס – המדריך היעיל למנהלי אתרים עסוקים

מדריך בסיסי לגוגל אנליטיקס, כלי המדידה הנפוץ והיעיל ביותר, ילמד אותך מה עובד ולא עובד באתר ואיך לשפר את הנתונים בעצמך

המשך קריאה
טפסים באתר- עשה ואל תעשה

איך מתכננים ומעצבים טופס ידידותי למשתמש, כזה שעושה חשק למלא? מיני קורס עם כל הסודות

המשך קריאה
סיכום שנה שמוקדש להורות, שירות לקוחות והוקרת תודה

שירות לקוחות הוא אבן יסוד בעסק מצליח. מההורות שלי למדתי ערכים של אחריות, כנות, הקשבה וזמינות שמשפרים את איכות שירות הלקוחות שלנו

המשך קריאה
כנס WordCamp Europe 2020

WordCamp Europe הוא הכנס השנתי הגדול של מפתחי ומשתמשי WordPress באירופה. סיכום היום הראשון- ההרצאות, החידושים, החשיפות

המשך קריאה
5 צעדים ליצירת תוכן ירוק עד (evergreen content) באתר שלך

כולנו רוצים תוכן שמדורג גבוה בגוגל, מביא לקוחות וגורם למעורבות של הקוראים. ורצוי שזה יהיה תוכן נצחי ולא כזה שצריך להזיע עליו 24/7. זה בדיוק מה שתוכן ירוק עד יכול לעשות. במדריך תלמדו איך להכין ולקדם כזה תוכן

המשך קריאה

יש 5 תגובות

  1. אטי הדר

    מיכל, תודה על השאלה. הוספנו למאמר תשובות, מבטיחים לעדכן כשיהיה מידע נוסף בעניין.

  2. טל

    פוסט מעולה! אגזור ואשמור

  3. ורד

    פוסט חשוב מידע חשוב
    גוגל מעסיקה את כולנו תרתי משמע…
    יודעת כבר איך האתר החדש שלי יהיה

  4. דנה רדא

    תודה על פוסט מקצועי? למה הנראות והקידום לכאורה מתנגשים? למה seo עלול לפגוע בעיצוב?

  5. מיכל מנור

    פוסט ממש מרתק!!!! אני תוהה לגבי מה שכתבת על "אתרים שבהם המשתמש יכול ליצור אינטראקציה עם התוכן בתוך 100 מיקרו שניות" מה הכוונה אינטראקציה – הרי מי שנכנס לפוסט כלשהו, רוב האינטראקציה בשניות הראשונות שלו היא קריאה…האם זה כולל גם גלילה כלפי מטה?